شریفی در رونمایی کتاب روش شناسی علوم انسانی اسلامی:

ترجمه روش‌شناسی علوم انسانی خسارتهای بسیاری به بار آورده است

به گزارش جبهه روشنفکری انقلاب اسلامی ؛ مراسم رونمایی از کتاب روش شناسی علوم انسانی اسلامی امروز بعدازظهر ۶ بهمن ماه با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمدحسین شریفی نویسنده کتاب و حجت الاسلام والمسلمین دکتر رضا غلامی در خبرگزاری مهر برگزار شد.

متاسفانه اغلب کتاب ها که در حوزه روش شناسی نوشته می شوند ترجمه آثار غربی است که این موضوع آسیب های زیادی برای علوم انسانی ما به بار آورده است.

اهمین روش شناسی در علوم انسانی اسلامی

حجت الاسلام شریفی، نویسنده کتاب روش شناسی علوم انسانی اسلامی در مراسم رونمایی از کتاب‌اش گفت: اهمیت مسئله روش در علوم انسانی از ابعاد مختلفی قابل توجه است که متاسفانه در مطالعات علمی کشور به صورت محدود به آن پرداختند.

وی ادامه داد: متاسفانه اغلب تاب ای که در حوزه روش شناسی نوشته می شوند ترجمه آثار غربی است که این موضوع خسارت های زیادی برای علوم انسانی ما به بار آورده است؛ زیرا روش به منزله راه برای ماست و  راه و اندیشه ما را دیگران بر اساس ارزش ها و اندیشه های اگرخودشان ترسیم کنند، لطمه و ضرراتی به ما می زند.

روش شناسی غربی ها بر پایه اومانیسم

حجت الاسلام شریفی بیان کرد: روش شناسی غربی ها عمدتا اومانیستی و لیبرال دموکراسی و بر اساس روش های کمی و تجربی است و این مسیر را ما برنامه ریزی نکرده ایم بلکه دیگرن برای م ترسیم کرده اند. علاوه بر اینکه تنها به بخشی از واقعیت ها می توان با مبانی اومانیستی پرداخت و نمی توان همه واقعیت ها را با این مبنا تعریف کرد.

در زمینه اسلامی سازی علوم انسانی آمده است که ما نباید به علوم انسانی نگاه تک بعدی داشته باشیم بلکه باید با عینک عقل، شهود و وحی به علوم انسانی نگاه کنیم. از همین رو اندیشه اسلامی واقع بینانه تر از علوم انسانی سکولار است.

به گفته حجت الاسلام شریفی، در زمینه اسلامی سازی علوم انسانی آمده است که ما نباید به علوم انسانی نگاه تک بعدی داشته باشم بلکه باید با عینک عقل، شهود و وحی به علوم انسانی نگاه کنیم. از همین رو اندیشه اسلامی واقع بینانه تر از علوم انسانی سکولار است.

روشی نو در تدوین و تنظیم کتاب روش شناسی علوم انسانی اسلامی

وی در ادامه افزود: ما در حوزه ایده پردازی و مفاهیم گام های خوبی برداشته ایم، اما بدون داشتن روش در سطح ایده پردازی و مفاهیم باقی می مانیم. ما باید واقعیت کنش های علوم انسانی را بشناسیم. به همین دلیل لازم است روشی ارائه دهیم که همه کنش های انسانی را تحت سیطره قرار دهد. کتاب روش شناسی عوم انسانی اسلامی در ۱۴ فصل تنظیم شده است و بنده می توانم ادعا کنم که منطق فصل بندی آن کاملا ابتکاری و نو است.

این نویسنده گفت: علوم انسانی ۷ کار درباره کنش های علوم انسانی انجام می دهد که شامل:تعریف، توصیف، تبیین، تفسیر، پیش بینی، ارزشیابی و کنترل و جهت دهی است. هر کدام از این ها که نباشد، علم ناقص می ماند. کاری که من در این کتاب انجام دادم این است که روش هایی را برای این ۷ مورد ارائه دادم. سه فصل اول کتاب به کلیات اختصاص دارد و پس از آن به سایر موضوعات جدی پرداخته ام. نکته مهم این کتاب نگاه تطبیقی آن است و در تک ک موضوعات حرف هی غربی ها هم آمده که بنده آن را تایید یا رد کرده ام.

سادگی در تالیف کتاب روش شناسی علوم انسانی اسلامی

به گفته وی، اغلب متخصصین حوزه علوم انسانی از اصطلاحات تخصصی استفاده انبوه کرده اند، اما بنده تلاش کردم که تا حد ممکن کتاب را ساده بنویسم که این کار برای خودم که متخصص حوزه فلسفه و معرفت هستم بسیار سخت بود، البته سادگی به این معنا که متخصصان آن را سخیف نخوانند و غیر متخصصان به راحتی با موضوعات ارتباط برقرار کنند.

حجت ااسلم شریفی اظهار کرد: بنده سه مؤلفه عمده علوم انسانی یعنی توصیف، تفسیر و تبیین را از یکدیگر تفکیک و کردم زیرا به عقیده بنده در هم آمیختگی در این سه حوزه بسیار زیاد است.

سه مؤلفه عمده علوم انسانی یعنی توصیف، تفسیر و تبیین را در کتاب علوم انسانی اسلامی از یکدیگر تفکیک کردم زیرا به عقیده بنده در هم آمیختگی در این سه حوزه بسیار زیاد است.

نویسنده کتاب روش شناسی علوم انسانی اسلامی در پایان تصریح کرد: با توجه به موضوعات در کتاب قبلی خود به این نتیجه رسیدم که پرسش های اصلی که علوم انسانی باد به آن جواب بدهد، عبارت است از چیستی، چگونگی، چرایی، معنایابی و معناکاوی، پیش‌بینی، ارزشیابی و کنترل و جهت دهی، استخراج اصول روش شناختی باید پرداخت یعنی باید این مسائل مورد توجه قرار دهیم. از همین رو عنوان کتاب جدیدم یکی از فصل های کتاب قبلی ام بود و تصمیم دارم کتاب بعدی ام که به عنوان سه گانه درخواهد آمد در حوزه روش نظریه پردازی علوم انسانی اسلامی و چگونگی و روش استنباط علوم انسانی اسلامی باشد که انشاء الله توسط ناشر مرکز پژوهش های علوم انسانی اسلامی صدرا چاپ و منتشر می شود.

انتهای پیام/

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *