عبدالحسین خسروپناه:

همه نظریه های تربیتی مبتنی بر نظریه فلسفی هستند

به گزارش جبهه روشنفکری انقلاب اسلامی به نقل از طلیعه؛ حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، یادداشت کوتاهی در خصوص استفاده از روش اجتهادی در استخراج اصول و روش های قرآنی در کانال تلگرامی خود منتشر کرده است که در ادامه می آید:

یکی از مهمت اهداف اسلام تربیت انسان است قطعا اصول و روش ها را  باید  از قرآن استخراج کرده و به آن متمسک شد. ونزلنا علیک القران تبیان لکل شی و هدی و رحمه و بشرا للمسلمین

حال سوالی که مطرح می شود این است که آیا قرآن و روایات در اصول و روشها هم حداکثری هستند یا نه؟ ثبوتا و طبق ادله ای که  کامل بودن دین اسلام را به اثبات می رساند، می گوییم بله. اما آیا انسان عادی مثل ما هم می تواند این روش ها را از اصول قرآنی و روایی استخراج کند یا خیر. چون تاکنون کسی این کار را انجام نداده، پاسخ این سئوال قدری مشکل است.

مبانی و اهداف زا مطرح شده، ولی اصول و روش ها باید مثل اجتهاد، استخراج شود. چطور یک مجتهد با روش اجتهادی می رود و پاسخ های جدید از منابع استخراج می کند، همین روش اجتهادی در فقه، باید در همه علوم انسانی با دقت به کار برده شود.

نباید سراغ روش های التقاطی رفت، روش های غربی مبتنی بر اصول آن هاست و اصولش هم مبتنی بر مبانی شان است. مثل روش تریبتی ژان پیاژه، مبتنی بر فلسفه انتقادی کانت است. همه نظریه های تربیتی مبتنی بر یک نظریه فلسفی هستند.

شما سعی کنید در یافتن روشهای تربیتی مبتنی بر اصول قرآنی و روایی، به همان شکلی نظر دهید ه یک مجتهد نظر می دهد. یعنی نخست؛ کشف مبانی اجتهادی و سلپس؛ کشف اصول از قرآن.  سئوال را می توانید از غرب بگیرید ولی پاسخ باید از قرآن پیدا شود. اینکه هم سئوال و هم جواب را از غرب بگیریم و بعد به قرآن تطبیق و تحمیل کنیم، این روش می شود التقاط. اجتهاد در انسان شناسی امری الزامی و ضروری است. باید همه این ها در جهت هدف نهایی باشد که همان تعلیم و تزکیه است و چون هدف نهایی این است حتما باید روی روش ها کار شود.

انتهای پیام/

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *