مهدی گلشنی در گفت و گو با شبستان:

حس حقارت عرصه را بر تولید علوم انسانی تنگ و میدان ترجمه را فراخ کرده است

مهدی گلشنی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفت و گو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که چرا میل ما به ترجمه علوم انسانی بیشتر از تولید آن است، و آثار موجود در این حوزه غالبا رویکرد ترجمه ای دارند، گفت: این رویه و حالت، مخصوص به علوم اسانی نیست و ما در عرصه علوم تجربی نیز بیشتر در پی ترجمه هستیم تا تولید.

 وی ادامه داد: متاسفانه در کشورمان علوم انسانی مورد توجه قرار نگرفته است و در محیط علمی با بی توجهی و بی مهری رو به رو بوده، این در حالی است که می توانیم در این حوزه تولیدات بیشتری داشته باشیم.

 این پژوهشگر و نظریه پرداز اذعان کرد: بنابراین، از آن جا که احساس حقارت در محیط علوم انسانی کشور ما قرار دارد و گمان می شود که باید همه چیز را از غرب گرفت و وامدار آن ها بود، علوم انسانی ما به اندازه دیگر علوم پیشرفتی نکده است هر چند من میان سایر علوم نیز تفاوتی در این زمینه نمی بینم و روح حاکم بر آنها را نیز غالبا ترجمه ای می دانم.

 وی با اظهار تاسف از این که تفکر غربی هم اکنون بر محیط علمی ما بیشتر غالب است، تصریح کرد: عده ای از اهالی علم گمان می کنند باید فکر و اندیشه از سوی غرب به کشور سرازیر شود و ما خود هیچ نداریم بنابراین، این طرز فکر موجب می شود کمتر به فکر تولید علم در این عرصه باشیم.

 عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر این که متاسفانه علوم انسانی شأن و جایگاه آن چنانی در محیط علمی ما ندارد، ابراز کرد: برای مثال اگر نگاهی به داوطلبان کنکور برای حضور در دانشگاه بیندازیم، اکثر دانشجویان برجسته ما در رشته های پزشکی یا مهندسی شرکت می کنند و این امر نشان دهنده آن است که ما آن چنان که باید و شاید برای علوم انسانی شأن قائل نیستیم.

 وی با بیان این که حتی در مشاغل کشور، جایگاهی برای علوم انسانی دیده نشده و مشاغلی همچون پزشکی و مهندسی از اهمیت بیشتری برخوردارند، تاکید کرد: البته در این راستا اهالی علوم انسانی نیز بی تقصیر نیستند به دلیل آن که در تولید و ترویج این علم اهمال کرده و غفلت ورزیده اند.

 گلشنی در پایان تاکید کرد: باید در این زمینه کار فرهنگی جدی و سرمایه گذاری شود به ویژه در سطح رسانه ها، اساتید برجسته علوم انسانی به توضیح و تبیین شان این علوم بپردازند و حتی به نقش این علوم در علوم پایه و مهندسی نیز اشاره کنند در این صورت است که علوم انسانی مثبت و زاینده ای خواهیم داشت و این امر به زایندگی فکر در کشور کمک خواهد کرد.

انتهای پیام/

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *