اجرای برنامه های هفته پژوهش با محور علوم انسانی، آینده و چالش ها
نشست مطبوعاتی ستاد علمی هفته پژوهش با حضور جمعی از اصحاب رسانه صبح امروز چهارشنبه، ۱۸ آذرماه در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
بنابرای گزارش، محمدرضا امیری تهرانی زاده، مدیر امور پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در این نشست با بیان این که مراسم پنجاهمین سالگرد این پژوهشگاه اواخر دی ماه برگزار می شود، اظهار کرد: پژوهشگاه در این شکل جدید خود پس از انقلاب اسلامی تاسیس شد اما آنچه هسته اصلی آن را تشکیل می داده، عبارت است از ۱۲ نهاد، سازمان، موسسه و مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی که پیش از انقلاب فعالیت داشته و برخی از آنها سابقه ۵۰ ساله دارند.
ویافزود: از دیرینه ترین و قدیمی ترین نهادهای تحقیقاتی و مطالعاتی این پژوهشگاه می توان به بنیاد شاهنامه فردوسی، انجمن حکمت و فلسفه ایران، پژوهشکده علوم ارتباطی و توسعه ایران، فرهنگستان زبان ایران، مرکز اسناد فرهنگی آسیا، بنیاد فرهنگ و هنر ایران و فرهنگستان علوم ایران اشاره کرد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در ادامه با تشریح برنامه های هفته پژوهش بیان کرد: طی دو ماهی که اعضای هیئت علمی در کمیته علمی و اجرایی با یکدیگر همکاری داشتند برنامه های متنوعی به منظور بزرگداشت هفته پژوهش در نظر گرفته شد که طی ۳ روز این برنامه ها قابل اجراست.
وی اضافه کرد: افتتاحیه برنامه های هفته پژوهش در روز یکشنبه ۲۲ آذرماه با سخنرانی رییس و معاون پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود و وحید احمدی معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، غلامعلی حدادعادل، رییس شورای تحول علوم انسانی، محمدعلی اکبری مدیر گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی درباره لزوم و امکان گذار از کارفرمایی و بنگاه داری دولتی در پژوهش علوم انسانی، زهرا پارساپور رییس پژوهشکده زبان و ادبیات پژوهشگاه علوم انسانی با عنوان کفایه الطب، سیدجواد میری رییس گروه امور اجتماعی پژوهشگاه با عنوان نقد گفتمان های علوم انسانی و غربی، مهدی معین زاده مدیر گروه امور پژوهشی فلسفه علم و فناوری درباره تلقی از پژوهش در ایران سخنرانی می کنند.
امیری تهرانی زاده با یادآوری اینکه مجموعه سخنرانی ها در هفته پژوهش در خصوص علوم انسانی در کلیت خود خواهد بود، تصریح کرد: به این معنا که پژوهشکده های این پژوهشگاه برنامه های مورد نظر را مرتبط با حوزه های خود برگزار نمی کنند بلکه مجموعه پژوهشکده ها رویکرد سخنرانی های خود را در مورد علوم انسانی، آینده این علوم، چالش ها و آسیب های آن در بعد آموزش و پرورش و تحلیل از وضعیت گذشته، حال و آینده در کشور برگزار می کنند.
وی توضیح داد: علوم انسانی امروز با عدم کاربردی بودن و ناکارآمدی خود فایده و تاثیرگذاری چندانی نداشته اند که ما طی این برنامه ها تلاش می کنیم موضوعات مورد نظر را به بحث گذاشته و نظرات مختلف را مطرح کنیم به دلیل آنکه شانی که باید امروز علوم انسانی ما در کشور داشته باشند، هنوز به آن دست پیدا نکرده ایم.
وی با بیان اینکه زهرا مبلغ عضو هیئت علمی گروه پژوهشی مطالعات زنان در خصوص اینکه چرا علوم انسانی مطالعات زنان را جدی نمی گیرد در هفته پژوهش سخنرانی می کند، گفت: همچنین حجت الاسلام احمد احمدی رییس سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی (سمت)، پاکتچی درباره زبان قرآن و زبان علوم انسانی، در روز سه شنبه ۲۴ آذرماه سخنرانی می کنند.
امیری تهرانی زاده ادامه داد: همچنین به مناسبت هفته پژوهش از پژوهشگران برتر و شایسته تقدیر با اهدای هدایایی تجلیل به عمل خواهد آمد که ۱۰ تن از آنها به عنوان پژوهشگر برتر و ۳ تن شایسته تقدیر خواهند بود؛ همچنین از میان دانشجویان ارشد و دکتری به ۴ تن با عنوان دانشجویان پژوهش ورز برتر جوایزی اهدا می شود.
وی در ادامه تشریح برنامه های هفته پژوهش ابراز کرد: مقصود فراستخواه با عنوان وضع علوم انسانی با تاکید بر هم کنشی دانشگاه و جامعه، تاملی بر چالش ها و چشم اندازها دکتر بای درباره نسبت علوم انسانی با فناوری، عبدالرحمن حسنی فر در خصوص پژوهش ورزی و ابهامات آن، کریم مجتهدی در خصوص دانشجویی و نسبت آن با پژوهش، راشد محصل با محور بزرگداشت پیشکسوتان پژوهشگاه و اعلام تاسیس کانون اعضای هیئت علمی بازنشسته در روز سه شنبه ۲۴ آذرماه و صادقی با عنوان اقتباس مفاهیم و امکان کجفهمی میان فرهنگی صبح روز چهارشنبه ۲۵ آذرماه سخنرانی می کنند.
وی در ادامه گفت: همچنین روز چهارشنبه، ۲۵ آذرماه نیز به عنوان آخرین روز هفته پژوهش پنلی درباره تجربه زیسته بزرگان در علوم انسانی در امر پژوهش، معرفی طرح اعتلای علوم انسانی – طرح کلانی که در سطح ملی در حال اجرا بوده که با عنوان دقیق طرح جامع اعتلای علوم انسانی معطوف به نقش آفرینی آن در پیشرفت کشور مطرح است- برگزار می شود و در کنار این برنامه ها دو نمایشگاه در داخل پژوهشگاه و دیگری در محل نمایشگاه بین المللی با عنوان نمایشگاه فناوری و فن بازار برپا می شود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ابراز کرد: در نمایشگاه فناوری و فن بازار دو کارگروه آموزش از سوی گروه فلسفه برای کودک به منظور بالا بردن توان و قدرت تاثیرگذاری سیستم پرورشی برگزار می شود.
وی با بیان اینکه گروه فبک نزدیک به ۲۰ سال فعال شده و به برگزاری کارگاه های مختلف و انتشار کتاب های متنوع اقدام کرده است، گفت: این گروه به عنوان پیشتاز و پیش قراول بحث فبک در کشور بوده و نخستین گروهی است که به بحث فلسفه برای کودک پرداخته است؛ نخستین کارگاه آموزشی که در این زمینه برگزار می شود با حضور دکتر هدایتی و با عنوان مراقبت در پژوهش و دومین کارگاه با عنوان فلسفه و فکرپروری برای نوجوانان با ارایه دکتر کریمی به ترتیب در روزهای ۲۴ و ۲۵ آذرماه برگزار می شود.
امیری تهرانی زاده بیان کرد: همچنین در این نمایشگاه پنل تخصصی با عنوان بحث نظام ملی نوآوری که از مفاهیم جدید است در زمینه کاربردی کردن و افزایش ضریب و تاثیرگذاری دانشگاه ها، مراکز پژوهشی در شئون اجتماعی و صنعت کشاورزی در ایران برگزار می شود. در همین خصوص این پنل به طرح این بحث که چگونه می توان علوم انسانی را کاربردی کرد با حضور نعمت الله فاضلی، ناجی، حسنی فر، شجاعی و آرش موسوی برگزار می شود.
وی در ادامه اظهار کرد: در این نمایشگاه چهار سایت که در پژوهشگاه فعال شده و از خدمات فرهنگی حمایت می کند با عنوان داده های زبان فارسی، آموزش زبان فارسی و فرهنگ به غیر فارسی زبان ها، پهلواش و اطلس شاخص های فرهنگی و اجتماعی کشور معرفی می شوند.
مدیر امور پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در پایان یادآور شد: همچنین خبرنامه ای در این هفته منتشر و توزیع می شود که به معرفی پژوهشکده مطالعات قرآنی و ارایه ۱۵ مصاحبه با موضوع پژوهش و علوم انسانی و وضعیت علوم انسانی در گذشته، حال و آینده و چالش های پیش روی آن می پردازد.
منبع: شبستان
انتهای پیام