فعالیتهای مؤسسه حکمت و فلسفه در زمینه علوم انسانی اسلامی تشریح شد

حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران درباره آسیب‌های آموزشی و پژوهشی در دانشگاه‌ها، گفت:  می‌توان ادعا کرد سیستم آموزش و پژوهش کشور سیر بالنده دارد و مسئولین وزارتخانه‌های آموزش عالی و بهداشت و درمان مدام تلاش می‌کنند وضعیت پژوهشی را ترمیم کنند اما باز هم همان گونه که مقام معظم رهبری فرمودند یک مجموعه آسیب‌هایی وجود دارد که به اعتقاد بنده با تغییرات ساختاری اصلاح پذیر است. نکته قابل طرح این است که امروز آموزش و پژوهش در کشور شخص محور است نه ساختارمحور! یعنی بنده بر اساس ذوق و علاقه خود مؤسسه حکمت و فلسفه را به سمتی جهت می‌دهم که کارهای آموزشی و پژوهشی در این مسیر قرار بگیرد اما آیا آنچه ذوق بنده است واقعاً نیاز کشور است؟ بنابراین این مشکل جز با اصلاح ساختار و حل مسائل مالی اصلاح پذیر نیست.

خسروپناه در ادامه از نحوه تخصیص بودجه به مراکز آموزشی و پژوهشی گلایه کرد و افزود:  ممکن است یک مدیر پژوهشگاه یا معاونت، کاری به نیازهای کشور نداشته باشد و بر اساس تقاضای اعضای هیئت علمی کار پژوهشی انجام دهد و اینها هیچکدام تشخیص‌هایی نیست که در یک روش‌شناسی کلان نظام انجام شود، بنابراین عملاً پژوهشگاه‌ها در حوزه علوم انسانی ارتباطی با جامعه و نیازهای آن ندارند. حتی حقوق اعضای هیئت علمی ما هم بر اساس کار پژوهشی ارائه می‌شود این کار نیز بر اساس تشخیص اعضای هیئت علمی، مدیر گروه و شورای پژوهشی صورت می‌گیرد اما نکته اینجاست که این موظفی چند درصد از نیازهای جامعه است، این نکته جای بحث دارد!

وی تأکید کرد: باید اذعان کنیم که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزه علوم انسانی حداقل باید در زمینه پژوهشگاه‌ها یک مدیریت نیازسنجی داشته باشد، پروژه‌های مورد نیاز جامعه را ارائه و برای آن بودجه تعیین کند.  علاوه بر این ساختار مالی وزارت علوم نیز دچار مشکل است چرا که باید بودجه خود را نیاز محور توزیع کند، نیازها را بر اساس همکاری پژوهشگاه‌ها شناسایی و به اعضای هیئت علمی و دانشمندان منتقل کند تا در نهایت پژوهش‌هایی بر اساس نیاز کشور داشته باشد.

خسروپناه همچنین به فعالیتها و برنامه‌های مؤسسه حکمت و فلسفه ایران اشاره کرد و افزود: یکی از دغدغه‌های بنده بحث احیای تراث ارزشمند حوزه منطق و فلسفه بود البته این دغدغه قبلاً هم در مؤسسه وجود داشته که ما آن را ادامه دادیم. امروز آثار متعددی از باب نمونه «لوامع الاسرار فی شرح مطالع الانوار» قطب‌الدین رازی در سه جلد تدوین و رونمایی شده یا مثلاً دغدغه فلسفه‌های مضاف در میراث گذشته که تلاش کردیم اینها را به زبان روز احیاء کنیم، در حوزه حکمت سیاسی اسلامی این کار را شروع کردیم و بیش از سه سال است که اکنون سه جلد آن به نام حکمت سیاسی اسلامی منتشر شده و ۱۵ جلد آن از مجموعه ۲۳ جلد اکنون آماده است که در ۱۰ مجلد چاپ خواهد شد.

وی افزود: یکی دیگر از دغدغه‌های ما این بوده که در حوزه فلسفه اسلامی به بحث اسلامی‌سازی علوم انسانی بپردازیم به همین دلیل گروهی به نام فلسفه علوم انسانی اسلامی تشکیل دادیم که در زمینه‌های سوبژکتویسم، روش شناسی علوم انسانی و .. کار کرده و برخی از آثارش نیز منتشر یا در دست انتشار است.

دیگر فعالیتمان نیز کار در حوزه فلسفه به زبان علاقه مندان فلسفه که در این رشته تحصیل نکرده‌اند تا مضامین فلسفی به آنها نیز منتقل شود، بنابراین نشست‌های آزادی هم که برگزار می‌کنیم در این راستا است که به صورت لوح فشرده نیز بعداً محتوای آن را منتشر می‌کنیم. گستره دیگر فعالیت های این موسسه به همکاری با نهادها و مؤسسه های بین المللی برمی‌گردد و در این خصوص هم ما اکنون با مؤسسات و نهادهای بین‌المللی نشست‌های مشترک برگزار کرده‌ایم از جمله بنیاد فلسفه روسیه،‌ انجمن فلسفه ترکیه، انجمن فلسفه ایتالیا، گرجستان و …حتی روز جهانی فلسفه را نیز هر سال برگزار می‌کنیم که امسال به نام «حکمت و معنویت» بود.

رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه خبر تعطلیلی گروه فلسفه غرب این مرکز را تکذیب کرد و در باره بحث بازنشستگی‌های پیش از موعد نیز گفت: ما بازنشستگی زود هنگام نداریم، ثانیاً موسسه به هیچ وجه نمی‌تواند کسی را بازنشسته کند، هر کسی که به سن بازنشستگی رسیده، شرایط او در کمیسیونی بررسی می‌شود که رییس آن، معاون فرهنگی وزارت علوم است.

حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه در پایان سخنان خود به مبحث کرسی های آزاد اندیشی مراجعه کرد و اظهار داشت: بنده نمی‌پذیرم که برخی به خاطر عدم احساس امنیت در کرسی‌های آزاداندیشی شرکت کنند، اینها بحثی برای ارائه ندارند وگرنه چطور ممکن است آقای زیباکلام به راحتی حرف‌هایش را بزند، اما کسی که بخواهد درباره محیط زیست و معنویت صحبت کند، امنیت نداشته باشد؟!»

منبع: خبرگزاری فارس

انتهای پیام/

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *