صندوق حمایت از پژوهشگران علوم انسانی اسلامی راه اندازی می شود
بنابراین گزارش، دکتر فرزاد جهانبین، دبیر شورای سیاستگذاری این کنگره در این نشست سومین اظهار کرد: نگاه ما در این کنگره یک نگاه فرآیندی و پروسه ای است و معتقدیم طرح گفتمان علوم انسانی و غلبه آن باید به طور طبیعی در دانشگاه ها اتفاق بیفتد و این امری پروژه ای و تحمیلی نیست.
وی ادامه داد: این اتفاق با نشان دادن نقاط علوم انسانی اسلامی و برجستگی های آن و از سوی دیگر نقد علوم غربی موجود به وقوع می پیوندد.
جهانبین با بیان اینکه رویکرد کنگره رویکردی مشارکتی است، تصریح کرد: در این پروسه ۳۸ مرکز علمی دانشگاهی و حوزوی از سراسر کشور با ما مشارکت داشته اند که کمیسیون اقتصاد اسلامی با مسئولیت دانشگاه تبریز، کمیسیون جامعه شناسی اسلامی با مدیریت دانشگاه شیراز، کمیسیون روانشناسی اسلامی با مدیریت دانشگاه اصفهان، کمیسیون علوم سیاسی اسلامی با مدیریت جمعی از محققان و اساتید برجسته دانشگاه تهران، کمیسیون فقه و حقوق اسلامی با مدیریت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کمیسیون مدیریت اسلامی با مدیریت دانشگاه امام صادق (ع)، کمیسیون هنر و معماری با مدیریت دانشگاه تربیت مدرس، کمیسیون مدیریت تحول در علوم انسانی با مدیریت دانشگاه عالی دفاع و کمیسیون فلسفه و روش شناسی با مدیریت مرکز پژوهش های علوم انسانی صدرا برگزار می شود.
وی با تاکید بر اینکه در برخی از کمیسیون ها ما تجربه واقعی از گفتمان حوزه و دانشگاه داریم، بیان کرد: کار در دبیرخانه کنگره کاملا ستادی بوده و تعداد نیروهایی که در این دبیرخانه مشغول فعالیت هستند از ۱۰ تن تجاوز نمی کنند. همچنین مدیریت کار توسط خودِ دانشگاه ها و مراکز حوزوی انجام می شود. به همین دلیل ظرف ۴ سالی که از آغاز فعالیت کنگره می گذرد عبارت علوم انسانی اسلامی به عنوان یک مفهومِ جاافتاده تلقی می شود که این به صورت طبیعی اتفاق افتاده و کسی آن را دیکته نکرده است.
جهانبین اضافه کرد: همچنین دانشگاه های متعدد دیگری نیز در صف پیوستن به کمیسیون ها هستند که در کنگره چهارم افزایش کمیسیون و تغییراتی در آنها با توجه به ظرفیت ها داریم.
وی در ادامه با اشاره به بحث راه اندازی مرکز نوآوری و ایده پردازی علوم انسانی تصریح کرد: کنگره برای ما هدف و غایت نیست بلکه یک نقطه شروع است ما به جز گفتمان سازی در پی آن هستیم که آخرین دستاوردهای علوم انسانی اسلامی در این فضا ارایه شود.
دبیر شورای سیاستگذاری سومین کنگره علوم انسانی اسلامی عنوان کرد: در کنگره اول و دوم ۱۱۰۰ مقاله به دبیرخانه رسید که ۲۰۰ مقاله در مجموع انتخاب و منتشر شد که از این تعداد بخشی در سطح کنگره ارایه شد؛ مرکز نوآوری در نظر دارد این افراد را که مقالات آنها پذیرفته شده را ذیل نظر اساتید برجسته و صاحب نظری که در طول کنگره با آنها ارتباط برقرار کرده ایم، قرار داده تا بدین ترتیب آنها راهنمایی و رشد پیدا کرده و اشکالات مقالات آنها برطرف و کار تکمیلی صورت گیرد.
وی یادآور شد: قرار است کنگره صندوق حمایت از پژوهشگران علوم انسانی اسلامی را راه اندازی کند و امیدواریم طی ۱۰ سال آینده شاهد غلبه گفتمانی و حضور موثر و کیفی افراد باسواد در پروسه علوم انسانی اسلامی باشیم و البته زمانی که این علوم غلبه پیدا کرد پسوند اسلامی آن حذف خواهد شد چرا که این پسوند فعلا برای تمایز علوم انسانی از حالت غربی و اسلامی آن است هرچند این به معنای نفی کامل علوم غربی نیست بلکه به معنای وجود افتراقات جدی در این علوم با علوم انسانی اسلامی هستیم.
جهانبین در پایان سخنان خود با بیان اینکه طبق آمار رسمی تاکنون ۵۴۵ چکیده مقاله به دبیرخانه کنگره ارسال و از این تعداد ۳۷۹ مقاله کامل دریافت شده است، خاطرنشان کرد: در حوزه آموزش و پرورش و تحول بنیادی در علوم انسانی ۱۷ مقاله، اقتصاد اسلامی ۱۸ مقاله، تاریخ و تمدن اسلامی ۱۳ مقاله، تعلیم و تربیت اسلامی ۴۳ مقاله، جامعه شناسی اسلامی ۷۲ مقاله، روانشناسی اسلامی ۷۳ مقاله، علوم سیاسی ۵۴ مقاله، فقه و حقوق ۷۰ مقاله، فلسفه و روش شناسی ۵۷ مقاله، مدیریت اسلامی ۳۸ مقاله، مدیریت تحول ۲۸ مقاله، هنر و معماری ۳۸ مقاله پذیرفته شده است که البته ۲۵ مقاله نیز رد موضوعی شده اند.
انتهای پیام/