
اقتصاد و ظرفیتهای عظیم مردمی
متن پیش رو بخشی از جزوۀ « اقتصاد و رسانه » که درسگفتارى از آقای « دکتر عادل پیغامی » در باب نحوۀ غنیسازی رسانه در انتقال پیامهای اقتصادی است؛ این درسگفتار به همت مؤسسۀ علمی- فرهنگی سدید پس از پیاده سازى و ویرایش در اختیار علاقهمندان قرار مى گیرد.
ا ظرفیتهای استفاده نشده فراوانی در درون کشور داریم. برای مثال بنده امسال درس مبانی اقتصاد را تدریس میکردم. ابتدا که اصول اقتصاد را شرح میدادم، به شاگردانم گفتم: «هر شخصی اگر داستان مناسبی در این مورد بیاورد، امتیاز تشویقی میگیرد». بسیاری از دانشجویان استقبال کردند و داستانهای جالبی جمعآوری شد. بیشتر آنها نیز درباره مفاهیم و اصول اقتصادی بود و نشان میداد که همه متوجه شدهاند.
با وجود اینکه دانشجویان سال اول بودند، اما مطالبی که آورده بودد قابلیت استفاده داشت. این ظرفیتی است که بنده در کلاس به جبار نمره ایجاد کردم. بسیاری از ظرفیتهای دانشکده اقتصاد، قابل استفاده است که به راحتی میتوان در سنین مختلف مسابقه برگزار نمود، جایزه اختصاص داد و این کار را عملی کرد.
اگر داستانی ساده برای سنین کودک نوشته شود، مشکل را برطرف میکند و برنامهسازانی که زبانِ محتوا را متوجه نمیشوند، از آن استفاده مینمایند. مواردی وجود دارد که شخصی در صدا و سیما در یک داستان اولیه برای یک فیلمنامۀ خوب مانده است. بنابراین میتوان نسخۀ اولیه را تهیه کرد.
ایده دیگری نیز وجود دارد که حتی در قالب نیز جای کار دارد. برای مثال، همین برنامه «نود» آقای فردوسیپور را مشاهده کنید. این برنامه چهار یا پنج میلیون مخاطب دارد و میلیونی برای برنامه پیامک میزنند، اما نزدیک به نیمی از ظرفیت برنامه با یکدیگر مجادله مینمایند و جنجال درست میکنند و نیمی دیگر نیز با فیلمها و عکسهایی که مردم میفرستند یا لوگو برای برنامه میسازند، تغذیه میشود. این برنامه توانسته است از ظرفیت مردمی استفاده نماید.
حال، آیا در دانشکده اقتصاد، هیچ ظرفیت مناسب دانشجویی وجود ندارد که ما در قالبها از آن استفاده کنیم و ی برنامهساز یا مستندساز حداقل دو دقیقه مستند بسازد؟! برای مثال در شبکه بازار یک تهیهکننده وجود داشت که میخواست در میان تبلیغاتش در یک برنامه به اندازۀ پانزده دقیقه آپشنسازی نماییم. تهیهکننده اصلاً تخصص این کار را نداشت و مفاهیم اقتصادی را متوجه نمیشد. بنده پیشنهاد دادم: «یک جایزه برای خانمهای خانهدار بگذارید تا یک برنامه از تجربیات اقتصادی خود بسازند و در پنج دقیقه فیلمبرداری انجام دهند. در نهایت شما برگزیدهها را پخش نمایید».
باید ظرفیتهای مردمی اقتصادی، دانشکدههای اقتصاد و دوستانی که علاقهمند هستند تا مطلب بنویسند، در جریان کار بیاید. باید حقایق خارج از کشور بیان شود. ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی میکنند، دشمن و ضد نظام نیستند. باید ظرفیتشان را فعال کنیم.
انتهای پیام//