کتاب “روش شناسی علوم اجتماعی” به قلم حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه از سوی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران منتشر شد.

 بنابراین گزارش این اثر تحریر و تنظیم برخی حجت الاسلام خسروپناه در زمینه فلسفه علوم انسانی است که از دغدغه‌های اصلی مؤلف و از ضرورت‌های عصر حاضر جوامع اسلامی به شمار می رود.

 این گزارش می افزاید: تحول علوم انسانی در سه عرصه بهینه‌ سازی، بومی‌سازی و اسلامی ‌سازی تحقق می‌یابد؛ این تحول در هر سه عرصه به فلسفه علوم انسانی مبتنی بر مبانی اسلامی نیاز دارد، به دلیل آن که علوم انسانی متعارف نیز مبتنی بر فلسفه معینی هستند.

این اثر درصدد است تا علاوه بر گزارش کوتاه توصیفی و انتقادی از روش‌های متعارف مدرن و پسامدرن در حوزه علوم انسانی، به تبیین روش‌شناسی حکمی-  اجتهادی بپردازد؛ روش‌شناسی حکمی-  اجتهادی یکی از کاربست‌های رئالیسم شبکه ‌ای است. رئالیسم شبکه‌ای صدق را مطابقت پنجره‌ای مفاهیم با ساحت‌های واقع و نفس‌الامر می‌داند و معیار صدق را بداهت نظام ‌مند کارآمد معرفی کرده است.

 این مدل از رئالیسم از بدیهیات اولی و ثانوی به گزاره‌های نظری می‌ رسد و سپس به منظومه و نظام معرفتی دست می‌یابد. این نظام معرفتی، معیاری برای سنجش گزاره هایی می‌شود که به طور مستقیم امکان استناد به بدیهیات را ندارند. منظومه معرفتی یاد شده دربردارنده مقاصد فردی و اجتماعی نیز هست.

 این کتاب در چهار بخش با عنوان فلسفه و روش، فلسفه‌های تبیین‌ گرا، فلسفه‌های تفهم‌ گرا، روش‌شناسی حکمی-  اجتهادی و شانزده گفتار فرعی تدوین شده است.

گفتنی است کتاب “روش شناسی علوم اجتماعی” در ۳۱۸ صفحه با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و بهای ۱۶۰۰۰ تومان به چاپ رسید.

منبع: شبستان

انتهای پیام/

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *